BPD ontwikkelt op deel Kentalisterrein: ‘Domein aan de Dommel’

04-12-2023
2 reacties

Het voormalige hoofdgebouw en een deel van het terrein van Kentalis aan de Theerestraat in Sint-Michielsgestel krijgen een nieuwe bestemming. BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling kocht eerder dit jaar de grond en het monumentale hoofdgebouw en gaat er een nieuw leef- en woongebied van maken.

Er komen zo’n 450 tot 500 woningen en verschillende maatschappelijke voorzieningen. Het vormgeven van de plannen gebeurt in nauwe samenwerking met Kentalis, de gemeente en andere belanghebbenden. 

Fases

De ontwikkeling gaat in fases plaatsvinden. In 2025 wordt gestart met de herbestemming van het hoofdgebouw met appartementen en maatschappelijke (commerciële) voorzieningen plus een nieuwbouwgedeelte naast het hoofdgebouw. De eerste bewoners kunnen naar verwachting begin 2026 hun intrek nemen. Fase twee omvat het deel Polderzicht, de realisatie daarvan staat voor 2027 gepland. De laatste fase heet Dommelpark en wordt gerealiseerd vanaf 2028. 
BPD heeft zich voor de planvorming laten adviseren door DELVA, BiermanHenket en BOEI.

Geschiedenis in combinatie met vernieuwing en verduurzaming

Frans van den Boomen, ontwikkelingsmanager BPD: “Domein aan de Dommel wordt een plek waar de geschiedenis en natuur gecombineerd wordt met vernieuwing en verduurzaming. Waar bewoners, cliënten, leerlingen en medewerkers van Kentalis in alle rust kunnen wonen, leren, ontspannen en werken. Maar waar zij ook nieuwe buren en gebruikers van het gebied kunnen ontmoeten, die tegelijkertijd genieten van de gedeelde ruimtes en de mooie omgeving. Het plan dat er nu ligt is een mooie basis dat we de komende tijd verder gaan uitwerken. We blijven tijdens het hele traject gesprekken voeren met de belanghebbenden, zodat het nieuwe gebied straks ook zo goed mogelijk aansluit bij hun behoeftes.”

Beschermde omgeving

Herbert van Petersen, sectormanager Wonen en Dagbesteding a.i. bij Kentalis:  “Het hoofdgebouw en het terrein zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Kentalis. Als directe buren hechten we grote waarde aan een goede samenwerking met BPD. We zijn blij dat BPD heeft beloofd dat het belang van onze cliënten en leerlingen - die doof of doofblind zijn en/of een communicatief meervoudige beperking hebben – een grote rol speelt in hun plannen en dat het behoud van een beschermde omgeving een belangrijk uitgangspunt is bij de herontwikkeling in de komende jaren.” 

Verrijking voor het dorp

Wethouder Lianne van der Aa: “Ik ben enthousiast over de gepresenteerde ontwikkeling ‘Domein aan de Dommel’. Het wordt een prachtige nieuwe woonwijk aan de Dommel, een verrijking voor ons dorp. Het biedt kansen voor een diverse gemeenschap waar bewoners, jong en oud, elkaar ontmoeten.  Dankzij de nauwe samenwerking met BPD, Kentalis en andere betrokken partijen ontstaat er een nieuw gebied om te wonen en leven, waar geschiedenis en vernieuwing samenkomen.”

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

2  reacties

Simon van der Sanden

13-12-23 om 15:50

Beste Jeroen,

Leuk te vernemen dat jullie zo enthousiast zijn. Het is nog een lange adem voor we in verkoop gaan met fase 2; dat zal in de loop van 2026 mogelijk worden, afhankelijk van de procedures en voortgang planontwikkeling fase 1. Uiteraard zullen we de laatste informatie delen op deze website en in de nieuwsbrieven.

Jeroen

09-12-23 om 13:39

Klinkt allemaal super goed!

Wij zijn erg geinteresseerd in Fase 2, polderzicht 2027. Is er al enig zicht op wanneer deze fase in de verkoop gaat? Wij horen het graag!

Op de hoogte blijven? Meedenken? Meld je dan aan.

Hiermee blijf je op de hoogte van de voortgang van dit project en de manieren om mee te denken.

Ja, ik wil mij aanmelden

Laat een bericht achter

 

Projectpartners

BPD ontwikkelt dit project in samenwerking met gemeente Sint Michielsgestel, DELVA, BiermanHenket, BOEI, Holland-ID en Bureau Stroom.

Logo BPD

 
Cookie-instellingen