Maximaal 70 Oekraïense vluchtelingen in De Schakel

19-03-2024
0 reacties

De gemeente Sint-Michielsgestel gaat in het leegstaande gebouw De Schakel op het voormalige Kentalis-terrein in Sint-Michielsgestel maximaal 70 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Dit heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten.

De gemeente huurt de locatie in eerste instantie voor 2 jaar, met opties tot verlenging tot 4 jaar.  

De gemeente heeft de gesprekken met BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, eigenaar van het leegstaande gebouw aan de Theerestraat, goed afgerond. Burgemeester Erik Ronnes is blij dat het pand de komende jaren gehuurd kan worden om Oekraïense vluchtelingen te huisvesten. “Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne is er in Nederland een tekort aan plekken waar mensen naartoe kunnen die op de vlucht zijn voor die oorlog. In totaal moeten de gemeenten in Nederland samen gaan zorgen voor 120.000 opvangplaatsen voor Oekraïners. Sint-Michielsgestel heeft vanuit het Rijk de opdracht gekregen om 54 extra plekken voor Oekraïners beschikbaar te stellen, maar in De Schakel blijkt plaats voor maximaal 70 personen. Gezien de enorme vraag naar opvangplekken voor Oekraïners wil het college die 16 extra plekken ook inzetten voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.”

Geschikte plek voor opvang

Het college vindt net als eigenaar BPD De Schakel een geschikte locatie voor de Oekraïense vluchtelingen. “Wij vinden het fijn dat we hieraan onze medewerking kunnen verlenen. Voor ons is het een begrijpelijk besluit, zeker gezien de eerdere positieve reacties vanuit de omgeving. In De Schakel hebben deze mensen voldoende ruimte en zijn er gemeenschappelijke voorzieningen zoals een badkamer, een toilet, een keuken en een eetkamer. Zo kunnen de mensen er tot rust komen en steun vinden bij elkaar”, geeft Frans van den Boomen, ontwikkelingsmanager van BPD aan.  

Eerdere ervaringen

In de afweging van het college hebben eerdere positieve ervaringen een rol gespeeld, legt burgemeester Ronnes uit. “Wij hebben al eerder met succes op dit terrein 90 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen, we weten dus dat het kan op deze plek. De huisjes waarin de 90 Oekraïners destijds verbleven zijn vanwege de ontwikkeling en verkoop van het terrein echter gesloopt. De tijdelijke bewoners zijn toen in andere gemeenten ondergebracht. Door die eerdere positieve ervaring waren er zowel vanuit Kentalis als vanuit de omwonenden die wij geraadpleegd hebben, geen bezwaren tegen de huisvesting van een nieuwe groep vluchtelingen uit Oekraïne. Uiteraard hebben we omwonenden inmiddels geïnformeerd over ons besluit om 16 Oekraïense vluchtelingen extra op te vangen in De Schakel. We gaan daar ook graag met hen over in gesprek.”

Voor de zomervakantie

De verwachting is dat de Oekraïners nog voor de zomervakantie in De Schakel terecht kunnen. Wanneer dat precies zal zijn is mede afhankelijk van de vergunningsprocedure en het verloop van de verbouwing van de binnenzijde van het pand. De omgevingsvergunning daarvoor is inmiddels aangevraagd. In de plannen van BPD is het gebouw De Schakel als een van de laatste panden aan de beurt om gesloopt te worden. Om die reden kan de gemeente het nu voor maximaal 4 jaar huren.

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Op de hoogte blijven? Meedenken? Meld je dan aan.

Hiermee blijf je op de hoogte van de voortgang van dit project en de manieren om mee te denken.

Ja, ik wil mij aanmelden

Laat een bericht achter

 

Projectpartners

BPD ontwikkelt dit project in samenwerking met gemeente Sint Michielsgestel, DELVA, BiermanHenket, BOEI, Holland-ID en Bureau Stroom.

Logo BPD

 
Cookie-instellingen